tiistai 22. marraskuuta 2016

Viimeinen viikko

Nyt on sitten tämäkin 4 viikkoa työssäoppimista jo aika lähellä loppuaan. Aika sekavat tunteet tällä hetkellä Montessori-menetelmästä on. Osa ennakkoluuloistani kävi toteen ja edelleenkin olen sitä mieltä, että tällaisenaan se ei toimi ainakaan alle 3 -vuotiaille. Osittain sitä voi ja kotona kannattaakin käyttää. Elementtejä on hyvä tuoda rauhottamaan lasta kotioloissa ja miksei myös päiväkodissa. Tulen ainakin rakentamaan muutaman Montessori- tavaran omaa käyttöä varten.

Jos mietin miten sain ohjausta niin aika huonosti. Toki, ymmärrän sen kiireen. Liian monta alle 3-vuotiasta ilman vaippoja kävelemässä edes takaisin, lotraamassa vedellä, tiskaamassa, pesemässä nukkea, pesemässä pyykkiä mitä vielä. Kokoajan joku on märkä ja vaatteet pitää vaihtaa. Huomisesta lähtien vanhemmat lapset erotetaan eri huoneisiin pienten kanssa, ehkä tilanne sitten rauhottuu. Toivon näin, ihan lastenkin puolesta.

Kysyin useampaan kertaan, että voisiko joko ohjeistaa Montessori-menetelmää, ei ehtinyt. Sain kyllä kirjan lainaksi: Tim Seldin - how to raise an amazing child the Montessori way. Se on kirjoitettu vanhempia varten ja siksi hyvinkin helpposelkoinen ja kertoo vaihtoehtoja miten kotona voidaan tuoda menetelmää esiin. Suosittelen lukemaan jos vähääkään kiinnostaa. Sain myös nettilinkkejä josta lukea lisää.

Päiväkodin henkilökunta on ollut erittäin ystävällinen ja kohtelias muuten minua kohtaan. Lapsia en saanut vaihtaa, mutta ehkä annoinkin sen olla, koska vaatekorit eivät olleet nimikoituja ja kasvokuvat olivat aina kadoksissa. En olisi edes tiennyt mistä korista ottaa kuivat vaatteet.

Nyt ollaan oltu pihalla enemmän, ehkä ihmettelyni on jotenkin rohkaissut heitäkin. Lapset selvästi haluvat nyt enemmän olla pihalla ja jopa touhuavat sielä. Pihalle mennään nyt aamupäivällä ennen lounasta ja iltapäivällä välipalan jälkeen ja vanhemmat hakevat sitten pihalta.

Huomenna koitetaan mennä vanhempien lasten kanssa pari pysäkin väliä bussilla kirjastoon ja takaisin. Mitäköhän siitäkin tulee kun mukana on ylivilkkaita lapsia ja ei olla kokeiltu kävelemistä ulkona ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti